16 Haziran 2018 Cumartesi

Berlin'de Tekne Turu

Berlin tanıtım yazısında listelediğim yazıları sırayla hazırlıyor ve sizlerle paylaşıyorum. Daha önce sizleri Berlin'deki en büyük saray olan Charlottenburg Sarayı'nda geziye götürmüştüm. Bu defa sizi Berlin'de keyifli bir tekne turuna davet ediyorum.

Stern Und Kreis Schiffahrt tur firmasının uzun süreli turu Berlin'deki tüm önemli tarihi ve turistik yerlerden geçiyor. Tekneye başlangıç noktasının dışındaki iki duraktan da yolcu alınıyor.


Berlin seyahatimle ilgili diğer yazılarım:
Berlin Gezi Rehberi
Charlottenburg Sarayı 




Berlin'de çok sayıda tur firması tarafından gerçekleştirilen ve farklı içeriklerde tekne turları var; yemekli, yemeksiz, kısa süreli, uzun süreli... Yazının başında şunu belirtmek istiyorum; bir gün Berlin'e giderseniz önce kenti gezin, sonra bu gezileriniz sırasında sık sık göreceğiniz (zaman zaman köprüleri kullanarak üzerinden geçeceğiniz) Spree nehrinde mutlaka bir tekne turuna katılın. Tekne turu sırasında daha önce gezip gördüğünüz yerleri, yürüdüğünüz yolları görmek insana ayrı bir keyif veriyor. Tekne turunu seçerken de uzun süreli olanını tercih etmenizi kesinlikle öneriyorum.

Kısa süreli tekne turları Spree nehri ve kent merkezindeki birkaç önemli yerle sınırlı oluyor. Ben, Berlin'de Charlottenburg semtinde konakladığım evin hemen önünde hareket noktası olan Stern Und Kreis Schiffahrt tur firmasının uzun süreli turuna katıldım. Tur buradaki başlangıç noktasından sadece birkaç kişi ile başladı ve yukarıdaki haritada görülen 1. ve 2. duraklarda tekneye binen yolcularla tekne hemen hemen doldu. Tur Spree nehri üzerindeki bu noktadan başlıyor ve Oberbaum köprüsünden sonra Landwehrkanal'a sapılıyor, kanal boyu devam eden yolculuk başlangıç noktasına uğradıktan sonra 1. ve 2. duraktan aldığı yolcularla devam ediyor. Yani başlangıç noktasından değil de 1. veya 2. duraktan tura katıldığınızda, tekneden ineceğiniz yer aynı duraklar oluyor ve ringi tamamlıyorsunuz. Turun toplam süresi yaklaşık 3,5 saat. Bu sürenin yaklaşık 30 dakikası duraklarda yolcu alma ve farklı su seviyelerindeki yerlerde (geçiş havuzlarında) geçiyor.

Stern Und Kreis Schiffahrt tur firmasının tekne turları Charlottenburg Sarayı'nın sadece birkaç yüz metre uzağındaki bu noktadan başlıyor.
İlk uzun süreli tur saat 10'da, gün boyu farklı içerikli turlar var.

Stern Und Kreis Schiffahrt tur firmasının uzun süreli turu
Berlin'deki tüm önemli tarihi ve turistik yerlerden geçiyor.

Berlin'de ekonomik bir gezi için kesinlikle alınması gereken Berlin Welcome Card'ın ile Stern Und Kreis Schiffahrt tur firmasının turlarına %25 indirimle (uzun süreli kanal turu için 23€ yerine 17,30€'ya) katılabilirsiniz.

Berlin'de katıldığım tekne turu ile ilgili bilgileri verdikten sonra, tur sırasında çektiğim fotoğraflarla sizi keyifli bir tura davet ediyorum.

Katıldığım ve size anlattığım tekne turunun adı
"Brückenfahrt Auf Landwehrkanal Und Spree"
(Landwehrkanal ve Spree üzerinde köprü geçişi).
Adı üstünde, tur sırasında onlarca köprünün altından geçiliyor.

Alman parlamento binası Reichstag ve bir teknoloji harikası kubbesi.

Marshallbrücke köprüsü ve Reichstag.

Saint Georges heykelinin bulunduğu küçük meydan (solda)
ve Müzeler Adası'nın en uç noktasındaki Bode Müzesi'nin
önündeki Monbijoubrücke köprüsü (sağda).

Tur sırasında Alexanderplatz meydanındaki TV kulesi sık sık karşınıza çıkıyor.

Tekne turu Spree nehri üzerinde devam ediyor ve şu an 46 km'lik Berlin duvarının ayakta kalan bir kısmının, günümüzde bir tür açık hava müzesi olarak bulunduğu East Side Gallery denilen yerden geçiyoruz.
Karşısı, 1961 - 1989 yılları arasında Batı Berlin'miş.


East Side Gallery; Berlin duvarından kalanlar ve keyif yapan Berlinliler.


Oberbaumbrücke köprüsüne yaklaşırken, eski Doğu Berlin kıyısında
bir yüzen hotel/hostel var!


Oberbaumbrücke köprüsü Berlin'in simgelerinden biri. İki katlı köprüden hem U1 metrosu hem de karayolu araçları geçiş yapıyor.

Friedrichshain ve Kreuzberg semtlerini birbirine bağlayan Oberbaumbrücke köprüsü yaya trafiğine de açık. Koş Lola Koş (Run Lola Run) adlı filmin bir sahnesinde Lola (Franka Potente) kemerli bölümde koşturuyor.


Köprü ilk olarak 1732'de ağaç kullanılarak inşa edilmiş. Ağaç köprü 1879'da büyük çapta restore edilmiş. Son olarak 1896'da, tuğladan ve Gotik tarzda yapılan köprü hizmete girmiş. Bölünmüş Almanya yıllarında köprünün (yukarıdaki iki fotoğrafa bakış yönünüze göre) sağ tarafındaki kıyıdan
Berlin duvarı geçiyormuş. 

Tekne turu sırasında iki noktada su seviyesinin farklı olması nedeniyle tekneler bekleyerek ve sırayla geçiş yapıyorlar. Bu noktalardan biri Mühlendammschleuse, diğeri de Berlin Hayvanat Bahçesi'nin kenarındaki nokta. Buralardaki kapaklar tekneler beklerken açılıyor ve su seviyesi eşitleniyor, daha sonra tekneler geçiş yapıyor.


Spree nehri üzerindeki geçiş noktalarından biri olan Mühlendammschleuse.


Berlin Hayvanat Bahçesi'nin kenarındaki geçiş noktası. Sol baştaki fotoğrafta tekne, bulunduğu havuzdaki suyun boşaltılarak seviyenin eşitlenmesini bekliyor. Ortadaki fotoğraflarda bekleme havuzundaki su seviyesindeki değişiklik görülüyor. Sağ baştaki fotoğrafta artık geçiş serbest!

Oberbaumbrücke köprüsünü geçtikten hemen sonra teknemiz sağa doğru dönüyor ve Landwehrkanal'a sapıyor. Bu noktadan itibaren başlangıç noktasına dönüş başlamış oluyor. Tekne yolculuğunun bundan sonraki yaklaşık 10 km'lik bölümü, 1845 - 1850 yılları arasında Spree nehrine paralel olarak inşa edilen bu kanalda geçiyor. Spree nehrindeki su seviyesini kontrol etmek amacıyla inşa edilen Landwehrkanal, inşa edildikten sonraki yıllarda iki defa genişletilmiş. Kanal günümüzde 22 metre genişliğe ve 2 metre derinliğe sahip.


Oberbaumbrücke köprüsünü geçtikten sonra gözüme önce karşı kıyıdaki, 
Spree nehrine doğru uzanan kısmı ile dikkat çeken bina ilişti.
(Şu uç kısımdaki odada uyuyabilir misiniz!)   

Spree nehrinden Landwehrkanal'ına dönüş yaparken de
sağdaki fotoğrafta görülen manzara vardı.

Hazır yukarıdaki fotoğrafta ilginç tasarımı ile dikkat çeken binayı görmüşken, teken turu sırasında bakarken gördüğüm bazı yapıların fotoğraflarına yer vermek istiyorum.

En sevdiğim renk; mavi!

Yapılaşırken estetik kaygılar olmalı!

Tekne turu sırasında dikkatimi çeken binalardan biri.

Mimari çizgiler!

Spree nehri üzerindeki ilginç yapılardan biri (solda) ve
Landwehrkanal kıyısındaki Alman Teknoloji Müzesi (sağda).
Ve (soldan sağa) birkaç detay:
➤ Berlin'in simgesi olan ve kent bayrağında da yer alan ayı simgesi.
➤ Bertolt Brecht'in kurucusu olduğu Almanya'nın bilinen önemli tiyatrolarından biri olan Berliner Ensemble binasının çatısı.➤ Alexanderplatz meydanındaki ünlü TV kulesi.➤ Mayıs 1999'da ABD'li sanatçı Jonathan Borofsky tarafından yapılan
Molecule Man adlı heykel.


Tekne turu sırasında gerek Spree nehri gerekse Landwehrkanal kıyısında
çok sayıda insan gördüm. Kimi piknik yapıyordu, kimi güneşleniyordu, kimi sohbet ediyordu. Daktilosunu çimlerin üzerine koymuş bir şeyler yazan da vardı! Ortak nokta şuydu; insanlar özgürce ve bir başkası tarafından rahatsız edilme endişesi olmadan keyifle ânı yaşıyorlardı.

Kanal geçişleri sırasındaki duraklamalarda, alt katta (güneşten uzakta) keyif yaptım. Teknedeki yiyecek ve içecek fiyatları gayet makuldü.

Berlin Katedrali'ni arkada bırakırken çayımı yudumluyordum (solda).
Turun sonunda Charlottenburg'daki başlangıç noktasına geri döndük (sağda).


Ben yazıyı hazırlarken, 14 Mayıs 2018 Pazartesi günü Berlin'de büyük bir keyifle yaşadığım tekne turunu tekrar yaşadım. Umarım siz de okurken ve fotoğraflara bakarken keyif almışsınızdır. 


Sümer Özvatan
Haziran 2018




Roma Gezi Yazısı 



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder