8 Mart 2019 Cuma

Floransa Müzeleri

Bir şehirde hatırı sayılır sayıda müzeyi ziyaret etmişsem, tek bir gezi yazısında bu ziyaretlere yer vermek hem o müzelere haksızlık oluyor hem de gezi yazısı epey uzuyor. Bu nedenle Amsterdam seyahatimden sonra paylaştığım yazılarda olduğu gibi Floransa için de farklı başlıklar açmaya karar verdim. Şimdiye kadar gezip gördüğüm Avrupa kentleri arasında beni en çok etkileyen ve mutlu eden ikinci kent olan Floransa ile ilgili ilk yazıda Floransa (Duomo) Katedrali'ni anlatmıştım (bu arada birinci sırada Lizbon var). Bu yazıda ise onlarca müzenin olduğu Floransa'da, benim ziyaret ettiklerimi anlatacağım.




Floransa Gezi Rehberi



Bu yazıda Floransa'daki en önemli kültür ve tarih noktalarından 5 müze ve 3 saray var!

Yazının hemen başında, ziyaret ettiğim Floransa müze ve saraylarını bir harita üzerinde göstermek ve buralara girmek için ne kadar bilet ücreti verdiğimden söz etmek istiyorum. Sonra tek tek anlatmaya geçeceğim. Aşağıdaki haritada görülen müze ve sarayları üç gün olarak planladığım Floransa Günleri'nde ziyaret ettim. Hepsini bir günde gezmek zaten mümkün değil, hatta aralarında bazıları için bir tam gün ayırmak iyi olur (tabii bu "zaman + para →" denklemi ile ilgili bir durum!). Floransa'da en az 3 gün geçirecekseniz ve müze gezmeyi seviyorsanız mutlaka Firenze Card almanızı öneriyorum. Sadece bu yazıda anlatacağım yerlere giriş için Firenze Card sayesinde toplam 23€ kazanç sağladım. Kartı kullanarak gezdiğim diğer yerleri de ekleyince epey kârlı bir yol Firenze Card! 


Sümer Özvatan'ın Floransa Müze Turu!
Firenze Card ile Floransa'da 72 saat içinde ücretsiz giriş yapabileceğiniz yerlerin listesi burada!


Galleria dell'Accademia (Akademi Galerisi)

Via Ricasoli 58/60 numaralı binadaki Galleria dell'Accademia Floransa'daki ilk sabahımda ziyaret ettiğim ilk yer oldu. Çünkü bir an önce o muhteşem heykeli, David'i dünya gözü ile görmek istiyordum. Olur da bir sorun yaşar ve Floransa seyahatim yarıda kalırsa en azından bunu yaşamış olmalıydım. 

Pazartesi günleri kapalı olan Galleria dell'Accademia diğer günlerde 8:15 - 18:50
arasında ziyarete açık. Ekim 2018'de 8€ olan giriş ücreti yazıyı hazırladığımda 12€ olmuş
(siz kesinlikle Firenze Card alın!). Müze ziyareti ile ilgili bilgiler şurada!
Firenze Card sahibi olanlar yukarıdaki fotoğrafta görünen sırayı beklemeden
(RED POINT yazılı yerden) içeri giriş yapıyor.


Floransa'daki turistlerin pek çoğunun Galleria dell’Academia'yı ziyaret etme amacı, muhtemelen benim gibi Michelangelo'nun eserlerinden belki de en ünlüsü olan David/Davud heykelini görmektir. Oysa bu galeride başta Michelangelo'nun diğer eserlerinden bazıları olmak üzere çok sayıda değerli eser sergileniyor.


Bu heykelin bir insan ürünü olduğuna hâlâ inanamıyorum!
Henüz 26 yaşında olan Michelangelo, pırıl pırıl beyaz bir mermer bloğu,
yaklaşık üç yıl boyunca sürekli çalışarak nefes kesici başyapıtlarından birini ortaya çıkarmış. 

Michelangelo Buonarroti tarafından 1501 yılında yapımına başlanan ve 
sanatçının en iyi iki heykelinden biri (diğeri Vatikan'daki San Pietro Bazilikası'nda bulunan Pietà heykelidir) ve Rönesans heykel sanatının başyapıtı olarak kabul edilen David/Davud heykeli 1504 tarihinde tamamlanmış. 


Ayakta, oturarak, çevresinde döne döne farklı yönlerden dakikalarca hayranlıkla izledim.

İtalyan Rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şairi Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni'nin (1475 - 1564) çağdaşı olan İtalyan sanatçıların biyografilerini yazmakla tanınan, İtalyan ressam, yazar, tarihçi ve mimar Giorgio Vasari (1511 - 1574) David/Davud heykeli hakkında şöyle yazmış: "Her şey bittiğinde, bu çalışmanın modern ya da eski, Yunan ya da Latin diğer tüm heykelleri avucuna aldığı inkâr edilmez. Michelangelo onu tamamladığında, sahip olduğu oranlar, güzellik ve mükemmellik ile başka hiçbir sanat eseri onunla eşdeğer değildi."


Müzenin en çok ilgi gören bölümü "Hall of the Prisoners" (Esirler Salonu)
ve salonun ucunda muhteşem duruşu ile David.

"Hall of the Prisoners" (Esirler/Mahkûmlar Salonu) Michelangelo'nun (biri dışında) tamamlanmamış heykellerinden oluşuyor. Sol başta görülen tamamlanmış Pietà heykeli,
sanatçının yaptığı üç 
Pietà heykelinden biri, diğerleri Vatikan'da ve Milano'da.
Bitmemiş heykellere baktığımda, mermerlerdeki fazlalıkların tam olarak alınmamış
olmasından dolayı mermere hapsolmuş karakterler gördüm.
Belki de "esir/mahkûm" adlandırması yapılırken bu düşünce etkili olmuştur, bilemiyorum.


Müzedeki salonlardan birinde, İtalyan heykeltıraş Lorenzo Bartolini'ye ait olan çok sayıda alçı kalıp sergileniyor. The Gipsoteca (Plaster Casts Gallery) adlı salondaki alçı kalıpların tamamına yakını sanatçı tarafından şekillendirilmiş orijinal modellermiş.

The Gipsoteca (Plaster Casts Gallery).

Palazzo Medici Riccardi (Medici Riccardi Sarayı)

Bir Rönesans sarayı olan Palazzo Medici Riccardi (Medici Riccardi Sarayı), İtalyan mimar ve heykeltıraş Michelozzo di Bartolomeo tarafından tasarlanmış ve Cosimo de' Medici için 1445 - 1460 yılları arasında inşa edilmiş. 


Cosimo de' Medici ve Medici ailesinin Floransa'nın pek çok yerinde karşınıza çıkan mührü.
(Görseller internetten alınmıştır.)

Cosimo de' Medici (1389 - 1464) Floransa'da yaşamış bankacı ve politikacıdır. Babası Giovanni di Bicci de' Medici'nin ardından Medici Bankası'nın ikinci kurucusu olarak anılır. Floransa'ya gitmeden önce yapılması gerekenlerden biri, 14. ve 17. yüzyıllar arasında Floransa'da yaşamış oldukça güçlü bir aile olan Medici ailesi hakkında bilgi edinmek olmalı. Medici ailesinin olmadığı bir Floransa düşünmek mümkün değil, kentin pek çok yerinde ailenin mührünü görüyorsunuz. Medici ailesi ve Cosimo de' Medici'nin yaşamı ile ilgili çok sağlam bir yazı şurada!


Via Camillo Cavour, 3 adresindeki Palazzo Medici Riccardi (Medici Riccardi Sarayı)
çarşamba günleri kapalı, diğer günler 9:00-19:00 arasında ziyarete açık.
Sağ baştaki fotoğrafta 
Cappella dei Magi (Magi Şapeli)'nin bir kısmı görülüyor.
Saraya giriş ücreti 7€, Firenze Card ile ücretsiz.


Burada gezebileceğiniz iki ana bölüm var; saray ve müze. Yapı içinde Medici ailesinin kullandığı bir de küçük şapel var. Duvarlarında Floransalı Rönesans ressamı Benozzo Gozzoli'nin fresklerinin olduğu küçük ama etkileyici  Cappella dei Magi (Magi Şapeli).

Floransa'ya gitmeden önce internette Medici ailesi hakkında araştırma yaparken, İtalyan RAI televizyonu tarafından 2016 yılında yapılan bir dizi film buldum; Medici / Masters of Florence. Dizinin bazı sahneleri bu sarayda çekilmiş. Dizide rol alan oyuncuların giydiği kostümler de burada sergileniyor. 



Medici ailesinin anlatıldığı “Medici: Masters of Florence” adlı dizide,
Cosimo’nun yanı sıra babası 
Giovanni di Bicci de Medici’den de bahsedilmiş. Babayı Dustin Hoffman, oğul Cosimo de' Medici karakterini de Daniel Sharman canlandırmış.
Bence Floransa seyahati öncesinde keyifle izlenebilir. 


Palazzo Medici Riccardi (Medici Riccardi Sarayı).
Bazı sahnelerinin burada çekildiği dizide kullanılmış olan kostümler.


❖ Il Grande Museo del Duomo (Duomo Müzesi)

Floransa Katedrali için yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği müze 1891'de açılmış ve günümüzde dünyadaki en önemli heykel koleksiyonlarından birine sahip. Müzede katedralin nasıl inşa edildiğine dair bilgiler de ziyaretçilere sunuluyor. Burada bu müze ile ilgili daha fazla yazmıyorum, çünkü ayrı bir başlık altında, Floransa (Duomo) Katedrali yazısında uzun uzun anlattım!

Il Grande Museo del Duomo (Duomo Müzesi).


Museo Bargello (Bargello Müzesi)

Museo Bargello (Bargello Müzesi) tarihi 1255 yılına dayanan, Floransa'nın en eski binalarından birinde (Via del Proconsolo, 4) yer almaktadır. Önceleri kışla ve hapishane gibi farklı amaçlar için kullanılan bina 19. yy.'ın ortalarından itibaren Ulusal Müze olarak kullanılmaya başlanmış.


Bargello Müzesi'nin avlusunda oturmalı ve duvarları uzun uzun seyretmeli!

Sanat tarihinin en önemli sanatçılarından biri ve Rönesans döneminin öncüsü olan  heykeltıraş 
Donato di Niccolò di Betto Bardi (Donatello) (1386-1466)İtalyan heykeltıraşlık okulunun kurucusu olarak bilinen Nicola Pisano (1220-1284) ve başta David/Davud heykeli olmak üzere pek çok eseri ile sanat tarihinde yerini almış olan Michelangelo olmak üzere çok sayıda sanatçının eserlerini Bargello Müzesi'nin salonlarında görmek mümkün.

İtalyan heykeltıraş Benvenuto Cellini (1500 - 1571) tarafından bronzdan yapılan ve günümüzde Piazza della Signoria (Senyorlar Meydanı)'da büyük boy kopyası olan Perseus (Yunan mitolojisindeki önemli kahramanlardan biridir. Babası Zeus, annesi Akrisios kızı Danae'dir ) heykeli camekan içinde sergileniyor. Donatello'nun bronzdan yaptığı David/Davud heykeli de Bargello Müzesi'nde sergilenen değerli eserlerden sadece biri. Yine Donatello tarafından yapılmış olan Marzocco adlı aslan heykeli görülmeye değer bir parça. Kum taşı ve işlemeli mermerden yapılmış olan, Floransa yönetiminin hanedan sembolü aslan heykelinde, aslanın sağ patisinin altında, güç ve cömertliğin sembolü zambak desenli Floransa arması duruyor.

Sol başta Perseus, bronz David ve Marzocco.
Müzede heykel ve resimlerin yanı sıra değerli taş koleksiyonu da var.


Bargello Müzesi'ni gezerken gördüklerimden!

Bargello Müzesi her gün 8:15 - 14:00 arasında ziyarete açık. 
Giriş ücreti 8€ (özel sergiler olduğunda 9€), Firenze card ile ücretsiz.



Palazzo Vecchio (Vecchio Sarayı)
Floransa'nın en kalabalık meydanlarından biri olan Piazza della Signoria'da (Senyorlar Meydanı) yer alan 13. yy. sarayı. Palazzo Vecchio Floransa'da cumhuriyetin ve halkın gücünün göstergesi olarak 1299 yılında inşa edilmiş.


Piazza della Signoria'da (Senyorlar Meydanı) yer alan Palazzo Vecchio'nun girişi. Sarayın girişinin iki yanındaki heykeller meydana güzellik katıyor.
Solda, Michelangelo'nun ünlü David heykelinin bir kopyası, sağda ise Floransalı heykeltıraş ve ressam Baccio Bandinelli'nin (1488 - 1560) yaptığı Herkül ve Cacus (Ercole e Caco) adlı heykel. Bu heykelde yarı tanrı Herkül, sığır hırsızlığı yapan ateş böceği canavarı Cacus'a cezasını veriyor.


Floransa'nın en eski yapılarından biri olan Palazzo Vecchio, kesinlikle uğranılması ve zaman ayrılması gereken önemli bir Rönesans durağı.


Orijinal adı Palazzo della Signoria (Senyolar Sarayı) olan saray, buradaki Medici ailesinin Arno nehrinin diğer yakasındaki Pitti Sarayı'na (Palazzo Pitti) taşınmasından sonra şimdiki adını almış. Saray günümüzde Museo dei Ragazzi adlı müzeye ve önemli etkinliklerin gerçekleştirildiği devasa bir salona ev sahipliği yapıyor. Salone dei Cinquecento (The Hall of the Five Hundred/Beş yüz Salonu) adlı, 1499 yılında yapılmış olan salon sarayın en büyük ve en önemli bölümü. Dan Brown'un Cehennem (Inferno) adlı ünlü romanının sinema filminin bir sahnesinin de çekildiği salonun uzunluğu 54, genişliği 23 ve yüksekliği de 18 m.



Salone dei Cinquecento (The Hall of the Five Hundred/Beş yüz Salonu).

Sarayda her biri Medici ailesinin bir üyesi için tasarlanmış çok sayıda oda var. Odalardaki tavan ve duvar süslemeleri görülmeye değer. 


Palazzo Vecchio'nun odalarından görüntüler
ve bazı odalardan görünen Floransa Katedrali'nin kubbesi.

Odalardan detaylar.

Her biri ayrı güzellikte tavan süslemeleri.


Sarayda küçük bir şapel de var. Baccio d’Agnolo tarafından 1511 - 1514 yıllarında yapılan şapelin adı Cappella dei Priori. 

Sarayın küçük bir koridorundaki bir camekan içinde korunarak sergilenen değerli bir parça ise Dante'nin ölüm maskesi. Geçmişte bu maskenin, Dante Alighieri'nin ölümünden sonra yüzünden oluşturulduğu düşünülürken, son zamanlarda yapılan çalışmalar maskenin Dante'nin mezarına ait kaybolmuş bir parça olduğu sonucuna ortaya çıkarmış. Tabii bu durum maskenin değerini düşürmemiş ve Palazzo Vecchio'da sergilenen değerli parçalardan biri olmasını engellememiş.



Dante'nin ölüm maskesi.

Palazzo Vecchio, ekim - mart arasında (çarşamba günleri dışında) 9:00 - 19:00, çarşamba günleri ise 9:00 - 14:00 arasında ziyarete açık.

Nisan - eylül arasında ise (yine çarşamba günleri dışında) 9:00 - 23:00, çarşamba günleri ise 9:00 - 14:00 arasında açık.

Müze, arkeolojik alan, siperler ve kule gibi farklı gezilecek yerler için ayrı bilet ücretleri var. Bilet bilgileri için lütfen şuraya!



❖ Galleria degli Uffizi (Uffizi Galerisi)

Sırada Floransa'nın en önemli müzesi var. Dünya çapında bilinen bir müze olan Galleria degli Uffizi (Uffizi Galerisi), her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor ve giriş kapısında günün her saatinde sıra var.  

Uffizi Galerisi'nin önündeki büyük avlu (Piazzale degli Uffizi) sabahın erken saatlerinden itibaren ziyaretçilerle doluyor ve giriş kapısının önünde gün boyu sıra olmuyor. Binanın dış cephesinde sıralanmış heykeller ziyaretçileri içeride nelerin beklediğin bir küçük göstergesi gibi.

Uffizi Galerisi'ni 17 Ekim 2018 Çarşamba günü öğleden sonra ziyaret etmiştim. Sabah erkenden konakladığım evden çıkmış, önce Palazzo Vecchio'yu sonra da Bargello Müzesi'ni gezmiştim. Uffizi'ye gitmeden önce hem biraz dinlenmek hem de öğlen sandviçimi yemek için Floransa'daki tarihi kulelerden biri olan, Via Dante Alighieri 2 numaradaki Torre della Castagna'nın (Kestane Kulesi), şirin ve küçük bir meydan olan Piazza San Martino'ya bakan kapalı kapısının merdivenlerine oturdum ve mola verdim. Yurt dışı gezilerimde günün keyifli anlarından biri, gözüme kestirdiğim bir yere oturup, sandviçimi yerken çevreyi izlemektir. Buradaki mola da beni epey mutlu etmişti.



Önce keyifli bir mola, ardından sıkı bir arama sonrasında Uffizi Galerisi'ne giriş. Girişte farklı sıralar var, hangi sırada beklemeniz gerektiğini sıraya girmeden önce iyice öğrenin, boşa zaman kaybetmeyin! Rehberli gruplar, gişeden bilet alacak bireysel ziyaretçiler, internetten bilet almış olanlar ve Firenze Card sahipleri. Benim gözlemlediğime ve tecrübe ettiğime göre, Firenze Card sahipleri Uffizi'ye, gruplar kadar hızlı ve rahat giriş yapabiliyor.

Daha çok Medici ailesine ait sanat eserlerinin sergilendiği, dünyanın en eski ve en ünlü müzelerinden biri olan Uffizi Galerisi, Piazzale degli Uffizi 6 numaradaki iki katlı ve U şeklindeki bir binada yer alıyor. İtalyanca ufficio ofis demek, bunun çoğulu ise uffici. Medici ailesi zamanında burada şehrin yönetim ofislerinin bulunmasından dolayı bina Uffizi adını almış. Yapımına 1560'lı yıllarda başlanmış ve 1581'de kullanıma açılmış. Giriş kapısının yer aldığı, heykellerle süslü uzun ve dar iç avlunun sonunda Arno nehri var. Galerinin üst katındaki bir pencereden nefis bir Arno ve Ponte Vecchio (Eski Köprü) manzarası var. Manzarayı seyretmek ve fotoğraf çekmek isteyenlerin önünden eksik olmadığı pencerede sabırla beklemenizi öneriyorum.

Piazzale degli Uffizi.


Uffizi Galerisi'nden Arno ve Ponte Vecchio (Eski Köprü) manzarası.


Önceleri sadece seçkin kişilerin ziyaret edebildiği Uffizi'nin müze kavramına uygun şekilde ziyarete açılması 1769 yılında olmuş. Özellikle İtalyan Rönesansı döneminden kalma paha biçilemez eserler koleksiyonuna sahip galeriyi her gün ortalama 10000 kişi ziyaret ediyormuş. Yaz aylarındaki turist yoğunluğunun fazla olduğu günlerde giriş için beş saate yakın beklendiği oluyormuş.




Uffizi Galerisi'nin U şeklindeki yapısı iki uzun koridor ortaya çıkarmış.
Koridorlar boyunca sağda ve solda heykeller var, tavan süslemeleri başka güzel. Onlarca sergi odasına kapı aralayan iki koridorda saatlerce gezilebilir. 


Uffizi Galerisi, ne kadar fotoğraf ya da video izlense, ne kadar ilgili yazı okunsa da, gidip yerinde görüp yaşamadan ne olduğunun tam olarak anlaşılamayacağı bir sanat ve tarih merkezi. Bir gün giderseniz, kesinlikle atlamamanız gereken yerlerini/eserlerini sıralayacağım, ortaya birkaç tane de fotoğraf bırakacağım. Aşağıda vereceğim önemli bağlantıların da gidecek olanların epey işine yarayacağını düşünüyorum.




Uffizi Galerisi'ndeki sergi odalarından görüntüler.

Sadece heykeller değil, farklı tekniklerle yapılmış resimler de kapıda saatlerce beklemeye değer!


🌟 Uffizi'de mutlaka görülmesi gerekenler listesi:

 İtalyan ressam Sandro Botticelli'nin 1482–1486 yılları arasında yaptığı "Primavera" (Bahar) ve  "The Birth of Venus" (Venüs'ün Doğuşu) adlı tablosu salon 10-14'te!

 Floransalı ressamlardan Filippo Lippi'nin 1460 - 1465 yıllarıda yaptığı "Madonna and Child" adlı resmi salon 8'de! 

İtalyan ressam Titian (Tiziano Vecellio) tarafından 1538'de yapılmış olan "Venus of Urbino" adlı yağlı boya tablosu salon 83'te!

Tabii ki başta Caravaggio, Rembrandt, Leonardo da Vinci ve Michelangelo olmak üzere çok sayıda sanatçının eserleri birinci ve ikinci katta!




Uffizi Galerisi'ndeki ana koridorlara açılan salonlarda sergilenen eserler, ziyaretçileri sanat ve tarih koridorundan geçiriyor. Sağ baştaki heykelin adı Laocoön, Baccio Bandinelli tarafından 1525'te yapılmış. Bu heykelin orijinali 1506 yılında Roma'da bir kazı sırasında bulunmuş. Heykeller ilgili şuradaki yazıda epey bilgi var.


Uffizi Galerisi'ndeki bazı sergi odaları özel isimlerin eserlerine ayrılmış.
Leonardo da Vinci bunlardan biri.


Uffizi Galerisi salı - pazar günlerinde 08:15-18:50 arasında ziyarete açık, pazartesi günleri kapalı!

Giriş bileti 20€ (kasım - şubat arasındaki 4 aylık dönemde 12€), Firenze Card ile ücretsiz!

Uffizi Galerisi + Pitti Sarayı + Boboli Bahçeleri için üç gün geçerli kombine bilet 38€.
Kombine bilet fiyatı da kasım - şubat arasındaki 4 aylık dönemde düşüyor ve 18€ oluyor.

Bilet bilgileri şurada, diğer bilgiler ise burada!



Museo Galileo (Galile Müzesi)

Eski adı Enstitü ve Bilim Tarihi Müzesi olan Museo Galileo (Galile Müzesi) 1972 yılında Floransa Üniversitesi tarafından kurulmuş. Arno Nehri'nin hemen kıyısında, Piazza dei Giudici 1 adresinde bulunan müze Uffizi Galerisi'nin bitişik komşusu.


Museo Galileo'nun girişi.

Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan İtalyan Galileo Galilei (1564 - 1642); astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi. Kendisine “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmış. Galileo Galilei hakkında yazılmış, yaşamının ve bilimsel çalışmalarının anlatıldığı çok sağlam bir yazı şurada!

Yaklaşık 400 yıl önce engizisyon mahkemesinde yargılanarak Dünya'nın döndüğü tezini inkâr etmeye zorlanan ve savunmasının sonunda da bunu kabul etmek zorunda kalan Galile, yine de yapacağını yapmış ve son sözünü söylemiş; (İtalyanca; eppur si muove) "ama yine de dönüyor!"


Eppur si muove / Ama yine de dönüyor!

Müzede Medici ailesi tarafından bilimsel çalışmalara yapılan destek de anlatılıyor. Ailenin desteklediği Toskanalı ve Avrupalı bilim insanları tarafından icat edilen araç gereçler de sergileniyor. Müzede sergilenenler arasında, Galileo’nun kullandığı orijinal araç gereç ve cihazlar da  (termometreler, mikroskoplar, meteorolojik ölçüm ekipmanları, vd.) var. 


Museo Galileo'dan görüntüler.

Müze her gün açık. 
Salı günleri 09:30 - 13:00 arasında, diğer günler ise 09:30 - 18:00 arasında ziyaret edilebiliyor.

Giriş bileti ücreti 10€, Firenze Card ile ücretsiz!


Palazzo Pitti (Pitti Sarayı)


Arno Nehri'nin (Floransa Katedrali'nin karşısındaki) güney yakasında yer alan Palazzo Pitti (Pitti Sarayı), Floransa'daki en büyük Rönesans sarayıdır. Floransa seyahatim sırasında "iyi ki burayı atlamamışım!" dediğim yerdir, kesinlikle en az yarım gün ayrılmalıdır. Sarayın arka tarafındaki devasa bahçeyi de göz önüne alınca, şöyle sindire sindire, tadına vara vara, burada bir tam gün geçirilebilir.

Palazzo Pitti'nin büyük avlusunun ana girişi sol baştaki fotoğrafta görünüyor.
Sarayın arka tarafında geniş bir alanda kurulu olan bahçesine
(Giardino di Boboli/Boboli Bahçeleri) bu avludaki kapıdan giriliyor.


Vasari'den (Floransa Katedrali yazımda kendisinden sıkça söz etmiştim) kalan ve kanıtlamamaış bilgiye göre Pitti Sarayı Brunelleschi tarafından tasarlanmış ve bu görkemli binanın inşaatı 15. yy.'ın ikinci yarısında yapılmış (inşaatın başlama yılı 1446). İşin başındaki kişi ise 
Cosimo de Medici'nin arkadaşı ve müttefiki olan Floransalı bankacı Luca Pitti (1398 - 1472) olmuş.


Pitti Sarayı'nın belki de en önemli bölümü olan Galleria Palatina'daki odalarda,
Medici ailesi tarafından edinilmiş sanat eserleri sergileniyor.

Sağdaki iki fotoğraf heykellerin sergilendiği Galleria delle Statue adlı salondan.


Sarayın yapımı sırasında, farklı bölümlerin tasarımında ve farklı yıllarda (Giorgio Vasari, Bartolomeo Ammannati, Luca Fancelli, Giulio Parigi, Alfonso Parigi ve Giuseppe Ruggeri gibi) çok sayıda mimar çalışmış. Günümüzde saray yerleşkesindeki farklı alanlardaki koleksiyonlarda birbirinden değerli eserler sergileniyor.



Galleria Palatina'daki sergi odaları ve Floransalı heykeltıraş Emilio Zocchi'nin,
1862'de mermerden yaptığı genç Michelangelo (The Young Michelangelo) heykeli.

Cenova okulunda yetişmiş, önde gelen İtalyan heykeltıraşlardan biri olan Vincenzo Consani
(1818-1887)'nin ustalık eseri olarak kabul edilen, 1867 yılında yaptığı Victoria adlı heykel 
Galleria Palatina'daki Jüpiter odasında sergileniyor.

İnsan nereye bakacağını şaşırıyor; muhteşem güzellikteki tavanlara mı,
resimlerle dolu duvarlara mı, salonlara değer katan heykellere mi!

Tarihi ve sanatsal açıdan en önemli odalardan biri neoklasik tarzdaki Müzik Odası (sol başta).

Her biri ayrı güzellikte işlenmiş tavanlar!

Galleria Palatina'daki salonların tavanları.

 Özellikle nü mermer heykelleriyle tanınmış bir İtalyan heykeltıraş olan Antonio Canova
(1757 - 1822) tarafından yapılmış Venere/Venüs adlı heykel sol başta.
Romantik tarzdaki eserleri ile bilinen İtalyan heykeltıraş 
Pio Fedi (1815–1892)'nin
San Sebastiano adlı heykeli ortadaki fotoğrafta.

Fransız asker ve devlet yönetici olan Napolyon Bonapart (1769 - 1821) 1796'da İtalya'daki Fransız kuvvetlerine başkomutan olunca Pitti Sarayı'nı yönetim merkezi olarak kullanmış.


Sergi salonlarından detaylar ve Napolyon'un banyosu.

Napolili heykeltıraş Achille d'orsi'nin (1845 - 1929) 1877'de yaptığı
"I Parassiti" (parazitler/asalaklar) adlı heykel.

Palazzo Pitti'de Palatine Galerisi'nden başka; 18-20. yy.'da yapılmış resim ve heykellerin sergilendiği Modern Art Gallery (Modern Sanat Galerisi), yaklaşık 6000 parçanın sergilendiği Costume Gallery/Galleria del Costume (Kostüm Galerisi), Çin ve Japon porselenleri ile kristal ve değerli taşlardan yapılmış eserlerin sergilendiği Silver Museum/Museo degli Argenti (Gümüş Müzesi) ve bahçenin içinde yer alan küçük bir salondaki Porcelain Museum (Porselen Müzesi) var.



Portreleri ile ünlü İngiliz ressam Alessandro Ossani'nin 1869'da yaptığı
"Contessa Giulia Fabbricotti" adlı tablo. Güzel kontesmiş!
Kontes Giulia Fabbricotti 1842 - 1933 yılları arasında yaşamış, yani bu resim yapıldığında
27 yaşındaymış. Kendisinden geriye bir bu nefis tablo, bir de Floransa'daki şu acı taş kalmış!


Pitti Sarayı'ndaki küçük bir binada yer alan Kostüm Galerisi'nde
(Museum of Costume and Fashion/Museo della Moda e del Costume)
18. yy.'dan günümüze kadar olan dönemi kapsayan örnekler var.

Pitti Sarayı'nda gezerken gördüklerimden!
Sağ baştaki fotoğrafta görülen heykele ters ışıkta bakınca ortaya farklı bir eser çıktı!


Sarayın arkasındaki Boboli Bahçesi'nde huzur ve nefis Floransa manzarası var.


Palazzo Pitti salı - pazar günlerinde 08:15-18:50 arasında ziyarete açık, pazartesi günleri kapalı!

Giriş bileti 16€ (kasım - şubat arasındaki 4 aylık dönemde 10€), Firenze Card ile ücretsiz!

Uffizi Galerisi + Pitti Sarayı + Boboli Bahçeleri için üç gün geçerli kombine bilet 38€.
Kombine bilet fiyatı da kasım - şubat arasındaki 4 aylık dönemde düşüyor ve 18€ oluyor.

Ziyaret bilgileri için lütfen şuraya!



Museo Stefano Bardini (Stefano Bardini Müzesi)


Museo Stefano Bardini (Stefano Bardini Müzesi), İtalyan ressamların eserleri ve Rönesans dönemi heykelleri hakkında uzmanlaşmış (sanat koleksiyoncusu) Stefano Bardini (1836 - 1922) tarafından 18. yy.'ın sonunda  yenilenmiş ve sahibi tarafından 1922 yılında Floransa Belediye'sine bağışlanmış güzel bir binada yer alıyor. 



Stefano Bardini Müzesi, Pitti Sarayı'na yaklaşık 1 km uzaklıkta, Bardini Bahçesi'nin
(Giardino Bardini) kenarındaki villada (Via dei Renai, 37).


Villa Bardini; alt ortada görülen kırmızı yerde müze var, hemen yanında da nefis bir bahçe.



Müzenin konumu çok iyi, harika Floransa manzarası var. Müzeden çıkınca soldaki fotoğrafta görülen Via de' Bardi sokağında yürüyerek Ponte Vecchio'nun olduğu yere ulaştım. 

İçinde müzenin olduğu Villa Bardini'nin etrafında gezerken müthiş Floransa manzarasını görünce, mola vermek için bundan daha güzel bir yer olamayacağına karar verdim.

Müzedeki koleksiyonda heykeller, resimler, antika mobilya ve seramik parçaları, duvar halıları ve Floransa'nın eski merkezine ait parçalar yer alıyor.




Stefano Bardini Müzesi'nin sergi odalarından.

Müzenin Floransa manzaralı terasına çıkmayı unutmayın!
Sergi odalarını gezerken pencerelerden de bakın!

Müze her gün ziyarete açık değil!

Pazartesi, cuma, cumartesi ve pazar günleri saat 11:00 - 17:00 arasında ziyaret edilebiliyor.
Giriş bileti 7€, Firenze Card ile ücretsiz!


Floransa'da 16 - 18 Ekim 2018 tarihlerinde (üç günde) gezdiğim müze ve saraylarla ilgili edindiğim bilgileri ve ziyaretlerde çektiğim fotoğrafları paylaştığım yazının sonuna geldim. Ben yazarken tekrar yaşadım, eksik bilgileri tamamladım, dilerim sizin için de okuması keyifli ve faydalı olmuştur.




Roma Gezi Yazısı 



Sümer Özvatan

Mart 2019











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder